info@ simonschrijft.nl

06-28328939

Blog

Groot, groter, grootst

Wat me het meest bij is gebleven is een sterrengroep die ik elke keer weer voorbij zag draaien. In mijn fantasie was deze groep lichtjes een koning. De drie bovenste sterren staan in zo een rechte lijn dat ik er de punten van de kroon van kon maken. Met allerlei andere sterren verderop tekende ik denkbeeldig een troon. Majestueus zat hij daar, de koning op zijn troon. Avond na avond trok hij mijn aandacht, hoewel hij niets deed. Hij zat er maar. Ik wist niet of hij mij zag, maar ik zag hem, elke avond voor het slapen gaan. We kregen een band, ik vermoedde al dat ik de enige was die deze fiere vorst zou kunnen zien. Ik wist niet veel van sterrenbeelden, maar wel dat Koning geen sterrenbeeld is. Hij zat er maar elke avond. De koning op zijn troon. Mijn koning. 

 

Onlangs probeerde ik mijn zoontje wat bij te brengen over planeten en zulks. Tot mijn schrik wist ik de volgorde van de negen planeten niet meer zo op te noemen. Negen? Ja, vroeger nog wel, maar Pluto is tegenwoordig te klein om nog als volwaardige planeet door het leven te gaan. De taak van vader zijn verplicht me dit alsnog op te zoeken en al speurende gaat het hemellicht weer langzaam aan. Later die avond, het was een heldere avond, liet ik de hond nog even uit. Ik zag hem weer zitten, nog steeds: de koning op zijn troon. Na bijna twintig jaar nog geen steek veranderd, nog even groots als altijd.  

Heb je je wel eens afgevraagd hoe lang sterren al bestaan? Of de planeten die om al die sterren draaien, zouden ze er net zo uitzien als de paar die wij als mensen een klein beetje kennen? Hoe lang zal het nog duren voordat we dit melkwegstelsel helemaal verkend hebben? Hoeveel melkwegstelsels zullen er wel niet zijn? Hoe lang zal het duren voor we onze eigen planeet helemaal ontdekt hebben? De tijd zal er wel niet zijn om alles te ontdekken, waarschijnlijk zijn we als mensheid slechts een seconde in de gehele tijd, een windvlaagje, klein als een korreltje zand. Zo klein als een Pluto in een zonnestelsel, te klein om meegeteld te worden. Zou het? 

Erwt

Of planeten zo klein zijn als Pluto, of sterren zo groot als de Zon, alles is relatief. De Zon is in onze ogen misschien enorm. Vanaf de troon van mijn koning is het een erwt op een bord. Dat klinkt wel wat wazig, maar feitelijk gezien juist.  

Aldebaran, een ster die onderdeel is van mijn hersenspinsel, wordt gezien als rode gigant. Deze ster is 44 keer groter dan onze zon (de grootste waargenomen ster is iets van 2000 keer zo groot als de zon).  Dus of iets klein is, of juist enorm; het is maar hoe je het bekijkt. Het dier dat de meeste dodelijke menselijke slachtoffers maakt, is een mug. Je snapt m'n punt.  

 Denk niet dat als je klein bent, je niets voorstelt. Geen berg te hoog, of je kunt er overheen. Geen ravijn te diep, of er is ergens wel een brug. Je moet alleen even uitzoeken hoe. 

Niet alles hoeft zo spectaculair te zijn. Kleine aanpassingen kunnen al heel veel uitmaken. Meestal zijn het details dat je scheidt van je concurrenten. Een iets persoonlijker benadering richting klanten, net een stapje harder lopen. Een paar andere teksten op je website, die iets beter bij de identiteit van je bedrijf passen, het hoeft niet veel te kosten. Clich√©matig, maar het zijn vaak de kleine dingen die ertoe doen.

  

Heb je geen zin om bovenstaande tekst helemaal te lezen, maar toch willen weten wat er staat? Vooruit, een filmpje als redmiddel. Maar wel helemaal afkijken dan!