info@ simonschrijft.nl

06-28328939

Blog

Ik ben het zelf

Laat ik het maar toegeven: ik ben een racist. Dat wat ik nooit wilde zijn en waar ik altijd vol afschuw mijn ach en wee over laat, dat ben ik toch echt zelf. Onlangs liep ik het wekelijkse rondje door de supermarkt te doen en aangezien iedereen wel eens boodschappen doet, kom je ook mensen tegen die een andere huidskleur hebben, of zich anders kleden. Zulke mensen hebben direct mijn aandacht en niet zozeer dat ik wil zien of ze zich bezondigen aan winkeldiefstal, maar meer hoe de omgeving reageert op mensen ‘die er anders uitzien dan wij’. 

Behalve ik

Ik zag dus iemand boodschappen doen, een vrouwspersoon, gehuld in een witte jurk, inclusief hoofddoek. Gedachten speelden door mijn hoofd over dat ze thuis onderdrukt wordt en meer van dat soort stereotypen die je van horen zeggen wel kent, maar nooit zelf hebt waargenomen. Ondertussen keek ik naar het winkelpersoneel en of ze wel extra aandacht hadden voor deze vrouw (dit komt trouwens omdat ik ooit eens stageliep in een sportwinkel, vlakbij een azc, waarbij ik iemand van de eigenaar niet mocht helpen, die op zoek was naar een geschikte basketbal. Dat vond ik stom, maar hij vertelde me dat hij te veel slechte ervaringen heeft gehad met mensen die als asielzoeker in Nederland verblijven. Ik bleef het stom vinden, want wat kon die ene persoon daar nu aan doen?).

Niemand van het personeel dat ook maar enigszins deed voorkomen dat hij extra oplette. Niemand die deze vrouw op een andere manier benaderde dan de rest van het winkelend publiek. Behalve ik. De racist.

Het hoeft niet per se zo te zijn

Nu heeft racisme een nogal negatieve lading, terecht ook wel. Racisme wordt met name gekoppeld aan het zich superieur voelen ten opzichte van een ander ras. Ik kan wel zeggen dat zoiets bij mij niet (bewust) speelt. Ik zie hooguit de verschillen in rassen en weet de vooroordelen van de meeste volken. Surinamers zijn lui, Duitsers zijn dik, Belgen zijn dom, Amerikanen zijn dik en dom en alle Aziaten kunnen heel goed rekenen. Nederlanders zijn gierig en hebben een grote bek, Russen zijn corrupt en ga zo maar door. Vooroordelen ontstaan altijd op de een of andere manier, maar hoeven - mocht iemand zich nu aangesproken voelen, natuurlijk niet per se waar te zijn.

Meerdere mogelijkheden

Laat ik om mezelf maar vrij te pleiten vertellen dat racisme ook het zien van verschillen is. We hoeven niet per se gelijk te zijn, sterker nog, iedereen is uniek. Met dezelfde waarde, maar niet gelijk. Iemands wensen en behoeften verschillen enorm van die van de buurman. Gesegmenteerde advertenties spelen daar op de juiste manier op in. Het verzamelen van cookies is het onderscheiden van de verschillende wensen. Het benaderen van je doelgroep werkt het beste wanneer je erover nadenkt hoe dit te doen. Formeel, informeel, serieus of helemaal wacko, de juiste tone of voice is belangrijk voor het behalen van een optimaal resultaat.

Heb je problemen met het vinden van de juiste manier van communiceren met jouw doelgroep? Ik help graag. Ik ben er om de juiste woorden te vinden. De woorden voor een advertentie, jaarverslag, webcontent, noem maar op. Door mijn veelzijdigheid zie ik altijd meerdere mogelijkheden. Zelfs in het uitleggen van racisme. :-)